A-spil

Elimination eller slutspil

Spilfører var på sporet af den vindende spilleplan, men løsningen var ikke helt god nok.

Template

   
Giver: Syd. Zone: Alle.
  Vest Nord Øst Syd  
  - - - 1spades  
pas 2UT* pas 3heart
pas 3UT* pas 4UT*
pas 5spades* pas 6spades
pas pas pas
Kontrakt: 6spades i Syd
Udspil: heartK
N-S meldte glimrende til en fornuftig slem. 2UT viste mindst 13 og primær støtte, dvs. mindst 4-kortstøtte. Selv om man spiller med 5-farve åbning i spades, bør man ikke melde 2UT med 3-kortstøtte. Her skal man blot starte med at melde ny farve på 2-trinnet.
3heart viste efter "Steens 2UT" singleton i hjerter. Dette passede fint til Nords heartE, men hånden var trods alt ikke stærk nok til selv at gå mod slem. 3UT var ikke et forslag til at spille (spades er fastlagt som trumf efter 2UT), men viste sleminteresse. Det var nok for Syd til at tjekke esser med 4UT. 5spades viste efter "RKC 1430" 2 af 5 esser samt trumf dame. Bemærk, at Syd ikke interesserer sig for storeslem, da det er udelukket efter Nords 3UT.
Ved mange borde havde man ikke de samme ambitioner:

  Vest Nord Øst Syd  
- - - 1spades
pas 4spades pas pas
pas
Hvis et direkte spring til 4spades blot viser 13-15, er det vanskeligt for Syd at gå videre, da der ikke er garanti for, at 5-trinnet er sikkert. Desuden spiller mange med, at 4spades er en skæv, ret svag hånd - nærmest en spærremelding. Dette hænger sammen med, at 2UT anvendes som en konventionel melding med støtte og udgangskrav som i det første meldeforløb.

Mod 6spades i Syd angreb langt de fleste Vest-spillere med heartK. Nogle så ikke længere end til en klørknibning. Med clubK ude af plads var det hurtigt overstået: En ned.
Ved et bord havde Syd lige fået undervisning i elimination og slutspil, så han fulgte denne kurs: heartE, spadesE, hjerter til trumf, diamondK, hjerter til trumf, diamondE og ruder til trumf. Stillingen:

 
spadesD 9 7
heart-
diamond-
club7 6 3
spades-
heartD 9
diamond-
clubK 10 5 2
N
V
Ø
S
spades-
heart7
diamondD 10
clubB 9 4
 
spadesB 8 6
heart-
diamond-
clubE D 8
Spilfører forsøgte sig med club3 fra bordet i den hensigt at stikke med club8 på hånden, så Vest kom ind. Vest ville så være tvunget til at returnere klør op i Syds ED eller spille til dobbeltrenonce, hvor Syd kunne kaste en klør på den ene hånd og trumfe på den anden hånd. En fin plan, der ville have ført til succes, hvis Øst sløvt havde lagt club4 i mellemhånd, men Øst var vågen og lagde club9! Syd lagde lavt, men Vest kunne krybe makkers 9'er, så Øst holdt stikket og kunne spille klør gennem ED: En ned.
Hvis Syd blot havde haft club9 på hånden i stedet for club8, havde kontrakten været 100% sikker! Hvis Øst bekender med club10 eller clubB, kan Syd roligt knibe med clubD, for E9 er nu en gaffel.
Hvis man forudsætter, at Vest efter udspillet af heartK også har heartD, kan man sikre sin kontrakt ved at spille på et anderledes slutspil: Taber-på-taber!
Man skal nøjes med at trumfe en enkelt hjerter samt eliminere ruderne. Dette er den rigtige slutposition:
 
spadesD 9 7
heart10
diamond-
club7 6 3
spades-
heartD 9 8
diamond-
clubK 10 5 2
N
V
Ø
S
spades-
heart7 6
diamondD 10
clubB 9 4
 
spadesK B 8 6
heart-
diamond-
clubE D 8
Spil nu heart10 fra bordet og kast club8 fra hånden! Vest kommer ind på heartD og må spille klør op i saksen eller til dobbeltrenonce: 12 stik.
Husk dagens farvekombination
Tryk HER - så kommer du til forsiden, hvor du kan se dagens farve.
Cron Job Starts